header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Csodák csodája-Ezt meg kell nézni!

Csodák csodája-Ezt meg kell nézni!

Csodák csodája-Ezt meg kell nézni!

Számtalan csoda vesz körül bennünket, kisebb-nagyobb csodák, melyek részei az életünknek. Gondoljunk egy csodás napfelkeltére, a tavasszal virágba boruló természetre, amikor megtelik a levegőt a sokféle virágillattal. Az ősz utánozhatatlan színharmóniájára, a sok milliárd hópehelyre, melyek között nem találni két egyformát. Nem is beszélve arról a számtalan csodáról, melyet nap mint nap átélünk. Most mégis egy olyan csodáról szeretnénk beszélni, amely szabad szemmel ugyan nem látható, ennek ellenére bárki megnézheti. Erre a csodára szentendrei barangolásunk során bukkantunk, az Alkotmány utca 2. szám alatt található Mikrocsodák Múzeumában.Ez a csodák csodája.

Ebben a Múzeumban Mykola Syadrysty 15 db, a világon egyedülálló, mikroszkopikus méretű alkotását csodálhatjuk meg. Ezek mindegyike légmentes búra alatt várja, hogy ámulatba ejthesse az ide látogatókat. Ezen remekművek anyaga többnyire arany és egyéb különlegesség, mint pl. fél köménymag, speciális pókháló, félbe vágott rizsszem, vagy egy gombostű feje.

Csodák csodája-Hogyan indul a kiállítás?

A bejárat mellett első lépésként egy tájékoztatót olvashatunk a művészről, az indíttatásáról, a technikájáról, mindezt több nyelven (pl. angol, spanyol, magyar). Érdemes időt szánni ennek elolvasására, ha teljesen meg akarjuk érteni a kiállítás és az egyes remekművek mondanivalóját. Ebben a segítségünkre lesz még, hogy minden egyes alkotás felett megtaláljuk annak rövid leírását. Hiszen a művész alkotásai egyenként egyéni üzenetet hordoznak, különleges háttértörténetek kapcsolódnak hozzájuk. Pl. a Béke című alkotás a Hidegháború idején készült önkifejezés, a Kobzar, a világ egyik legkisebb könyve, mintegy 0,6 mm, Tarasz Sevcsenko verseinek állít emléket. Ennek elkészítése előtt a művész hónapokig vándorolt egy őserdőben. Azért, hogy a megfelelő, speciális pókhálót megtalálja, amivel a mikroszkóp alatt lapozható 12 oldalas könyv lapjait összefűzte.

A kb. 10 perces videofilmen keresztül bepillanthatunk az alkotás folyamatába. Láthatjuk, amint a művész mikroszkóp alatt, egy általa kifejlesztett speciális légzéstechnikával maximális fizikai és pszichikai koncentrációval dolgozik az általa kigondolt műveken.Ennek a lényege,hogy a légzést lassítva egy-egy szívdobbanás között tesz meg egy mozdulatot.

Ne rohanjunk végig a kiállításon, szánjunk időt az egyes alkotásokra, vizsgáljuk meg alaposan mindegyiket. Közben gondoljunk arra, amit a művészről, az indíttatásáról, technikájáról olvastunk, hogy meglássuk benne, mit akar velünk közölni, hiszen bármilyen művészi alkotásnak van mondanivalója.

Ha lenyűgöztek bennünket ezek a parányi csodák, egy kávé vagy üdítő mellett elmélkedhetünk a látottakon a Múzeum jobb oldalán berendezett “mikrobárban”. És ha nem csak a szívünkben és elménkben szeretnénk magunkkal vinni ezeket az apró csodákat, lehetőségünk van hűtőmágnes formájában megvásárolni a művész néhány alkotásáról készült képet.

Bár a Mikrocsodák Múzeuma nem tartoznak a világ 7 csodája közé, mégis felejthetetlen élményt nyújt mindazoknak, akik a csodájára járnak!

Comments (2)

  1. Ruzsa Józsefné

    Érdeklődöm, hogy ezt a csodálatos élményt nyújto valami gyerekeket is érdekelhet? Lehet jönni 🌞 7, 6, 5, 4 éveseknek is. Meddig tart? Vagy ez állandó! Mindig felkeresheto?

  2. Egyeztetve a múzeum vezetőjével azt mondhatjuk, hogy már az 5 éves és annál idősebb gyermekek számára is érdekes, élvezetes a kiállítás. Minden nap 10:00 és 18:00 óra között látogatható, csoportok számára kedvezményes a belépő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük