header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ezek Európa legdrágább és legolcsóbb országai

Ezek Európa legdrágább és legolcsóbb országai

Ezek Európa legdrágább és legolcsóbb országai

Azt, hogy egy ország mennyire drága, sok szempont alapján szokták meghatározni: többek között az ételek, italok, dohánytermékek ára alapján, valamint a híres Big Mac Index segítségével – talán utóbbi nyújtja a legátfogóbb eredményt a témában.

Ha valaki úgy dönt, hogy új országba költözik (de még akkor is, ha csak nyaralni megy valahová), nem utolsó szempont az sem, hogy mennyire drága az adott ország, ahová készül. Nagyon nehéz azonban reálisan meghatározni, hogy egy ország mennyire drága, illetve mennyire olcsó. Azért hiszen rengeteg mindent figyelembe kell venni: a helyi pénznemet, a fizetéseket, a segélyeket, az élelmiszerárakat és a lakhatást sem árt átgondolni, ha sorrendet akarunk tenni. Ezért nem véletlen, hogy többféle rangsor létezik.Európa legdrágább országai vagy a legolcsóbbak, erről szól a cikk.

Eurostat

Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Comparative_price_levels_for_food,_beverages_and_tobacco#Overview)

Az Eurostat például azt veszi figyelembe, hogy mennyibe kerülnek egy európai országban az élelmiszerek, az alkoholos és -mentes üdítők, valamint a dohánytermékek. Ezek ugyanis egy átlagos országban egy átlagos háztartás fogyasztásának 16%, 2%, 2% és 3%-át teszik ki. Ezek alapján nagyon érdekes statisztika rajzolódik ki: Dániában például az európai országok átlagához mérten 29 százalékkal magasabbak az árak, a sereghajtó pedig Románia, ahol az átlaghoz képest 34 százalékkal olcsóbbak ezek a termékek.

Ha az alkoholos italokat nézzük, Finnország messze vezet (91 százalékos többlettel), Írországban pedig a dohánytermékekért kell az átlag többszörösét fizetni. Svájcban lehet hozzájutni a legdrágábban az élelmiszerekhez.

Az összesített rangsorban Svájc áll a legdrágábbak között az első helyen, ezt követi Izland, Norvégia, Dánia, Írország és Luxemburg. A sereghajtók között van Törökország, Észak-Macedónia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina és Románia.

Ceoworld

Ceoworld magazin (https://ceoworld.biz/2020/02/03/most-expensive-countries-in-the-world-to-live-in-2020/)

A Ceoworld magazin már olyan faktorokat is figyelembe vett a listánál, mint a szállások, az öltözködés, az éttermek, a taxik, a közüzemi díjak, a korábban is jelölt élelmiszerek és a tömegközlekedés – érdekes, hogy összesítésben még így is Svájc van az első helyen, a nem európai országok között is. Norvégia és Izland így is a második-harmadik helyen landolt, Dánia az ötödik, Luxemburg pedig a hetedik a világrangsorban.

Itt a lista európai végén Törökország, Románia és Szerbia kullog.

A „cost of living” index szerint (ez azt mutatja, hogy mennyire drága összességében az országban élni) Svájc a legdrágább, a lista egyébként is nagyjából leköveti az általános összesítést.

A Ceoworld magazin elemzése egyébként az egyik legátfogóbb, és több olyan dolgot is figyelembe vesz, amit az Eurostat a szoros szabályok szerint nem tehet. Talán ebből kapunk igazán reális képet arról, hogy mennyibe is kerülne a mindennapi élet egy idegen európai országban.

Big Mac Index

A Big Mac Index (https://www.economist.com/news/2020/07/15/the-big-mac-index)

A Big Mac Index egy nagyon egyszerű, mégis szemléletes módja annak, hogy megállapítsuk, mennyire lehet drága egy ország, vagy éppen mennyire filléres: azt mutatja meg, hogy dollárra átszámítva egy Big Mac mennyibe kerül egy országban. Ezt ugyanis mindig a helyi árfolyam alapján árazzák be. A módszert egyébként a The Economist szaklap találta ki még a ’80-as években, és a mai napig tartja magát. A lista egyébként valójában azt hivatott megmutatni, hogy mennyire reális egy ország saját pénznemének ereje nemzetközi viszonylatban.

Talán nem meglepő, hogy ezt az egyébként nagyon friss listát is Svájc vezeti, az Európai Unión belül itt a legdrágább a Big Mac. Ezt követi Svédország, majd Norvégia, végül pedig Dánia és Nagy-Britannia. A lista alján Törökország, Románia, Moldova, Lengyelország, majd Magyarország foglal helyet.

Ha a GDP-re is szűrjük az eredményt, Svájc már lekerül az első helyről, és Svédország veszi át a pozícióját. Másodikként azonban ott marad, a harmadik pedig Csehország, majd Nagy-Britannia. A sereghajtók Törökország, Lengyelország, Magyarország középmezőnyben van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük