header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Kivándorlás Angliába-Wigan városában egy magyar szemével

Kivándorlás Angliába-Wigan városában egy magyar szemével

Milyen az élet Brexit és a koronavírus alatt Angliában? -avagy kivándoroljak-e most?

Írta: Tóth Erika

Kivándorlás Angliába-Egy Wiganban élő magyar szerint

Kivándorlás Angliába. Mostanában erről érdekes adatok jelentek meg. Sok éves trend fordult meg 2019-ben, amikor is több magyar állampolgár költözött haza, mint ahány kivándorolt. Bár évről évre csökken a kivándorlók száma, azért még sokakat foglalkoztat az, hogy elhagyják-e az országot, és ha igen hova menjenek? Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy Angliában milyen a helyzet és hogy érdemes-e oda kivándorolni magyarként. Megkértem Tamást, egy kint élő magyart, hogy válaszoljon néhány kérdésemre.

– Mesélj picit magadról, mikor mentél ki Angliába, mivel foglalkozol…

– 30 éves vagyok, házas, van egy gyermekünk. 2 és fél éve lakom kint. Az autóiparban dolgozom, vezetem a saját vállalkozásomat. Helyileg Wigan városában élek, Liverpool és Manchester között.

Liverpool

Kivándorlás Angliába-Liverpool

-Milyen most a gazdasági helyzet?

– Angliának elég erős és pörgős a gazdasága. A Brexit után is van bőven munkalehetőség annak, aki dolgozni akar, szinte bármilyen iparágban. Most a koronavírus idején lassult a gazdaság, de még mindig stabilnak mondható. Sokan megtudták tenni, hogy otthonról dolgoznak, ami még mindig tart. Most ebben a helyzetben nehezebb munkát találni, talán az árufeltöltőkre és szállítókra van most nagyobb szükség.

-Nehezebb-e az élet a Brexit óta?

-Erről nem tudok sajnos reálisan nyilatkozni, én már a Brexit szavazás után érkeztem az országba. Ahogy látom és beszélgettem az emberekkel abból úgy tűnik, hogy nem nehezebb, az emberek mindennapjait általában nem érintette a Brexit.

-Most a koronavírus is beleszól a dolgokba. Nehéz-e beszerezni a mindennapi szükségleteket?

– Inkább csak hosszabb ideig tart. Ha elmész bevásárolni megtalálsz mindent, amit szeretnél. Itt a szabályozások miatt kint kell várakozni a bolt előtt, 2 méteres távolságot tartva, és bizonyos számú ember tartózkodhat csak a boltban egyszerre. Emiatt hosszabb ideig tart a bevásárlás, ami türelmet igényel.

Kivándorlás Angliába-Ennek feltételei

Mi a feltétele a kivándorlásnak most?

– Még semmilyen feltétele nincs a bevándorlásnak jelenleg. Szabadon lehet jönni-menni. Brexit után fog ez változni, akkor majd szükség lesz bizonyos szintű nyelvtudásra, illetve olyan képesítésre amire épp szüksége van a gazdaságnak.

Hova kell elmennie annak, aki elszeretné intézni a lakhatást?

– Miután megérkeztünk az országba az első és legfontosabb intézni való az nemzeti biztosítási szám (NI Number-szerk.) elintézése a bevándorlási hivatalban. Ez hasonlít a magyarországi Taj számra. Enélkül nem tudunk semmit intézni, munkát vállalni sem. Ez bizonyítja, hogy itt élünk és közünk van az országhoz. Ez kb. egy-másfél hónapos átfutási idővel jön meg, arra az időszakra is kell tartalék, hogy tudjunk élni bevétel nélkül.

-Könnyű albérletet találni? Mi a menete?

-Nem, egyáltalán nem könnyű, mindenképpen nagy tőke kell hozzá. Bérelhetsz házat magánembertől vagy ingatlanirodától. Ha magánembertől szeretnél bérelni házat az a könnyebb út, de drágább. Ha azt vesszük alapul, hogy most költöztél ki, akkor itt még friss vagy, nincs élet történeted, ezért kockázatos veled üzletelni, Ezt a kockázatot általában 6 hónapnyi előre fizetett lakbérrel lehet ellensúlyozni. Ingatlan iroda meg egyszerűen nem ad ki neked házat élettörténet nélkül. Azért ennyire szigorúak mert hasonlóan Magyarországhoz, ha valaki beköltözik egy házba, és nem fizet, nehéz kirakni onnan. Talán, ha kisebb ingatlanirodánál próbálkozunk, akkor van esélyünk, amennyiben ott is felmutatunk 6 havi lakbért, illetve egy kezest, aki garantálja, hogy fizeti helyetted a lakbért, ha te nem tudod. De a kezesnek is szigorú feltételeknek kell megfelelnie.

Az általános hangulat 

Van e bevándorlás ellenes hangulat vidéken?

– Ezt elég sokan gondoljak így, hogy a vidék az nem biztonságos és nem szeretik a bevándorlókat. Alapvetően ezt nem tapasztaltam, pedig vidéken élek. Ez mástól függ. Ha látják rajtad, hogy dolgozni szeretnél, és értékes építőköve vagy a társadalomnak és beszeretnél illeszkedni, akkor kimondottan szeretnek is. Azt nem szeretik, ha valaki kijön ide, és nem akarja megtanulni a nyelvet, segélyből él, és nem próbálkozik beilleszkedni.

– Ha már említetted, vannak-e segélyek?

– Igen, Angliában sok fajta segélyt igényelhetünk. Jelenleg a koronavírus idején, ha nem tudsz dolgozni az állam fizeti neked az addigi fizetésed 80 százalékát. Ezt először 3 hónapig biztosították, de most meg lett hosszabbítva októberig. Ezen kívül vannak segélyek egyedülállóknak és családosoknak is.

-Vannak e munkahelyek bevándorlónak és milyen jellegűek?

-Ez attól függ milyen képesítéssel érkezel az országba. Alapvetően eltudsz helyezkedni a szakmádban, amit kitanultál Magyarországon. Ha viszont képesítés nélkül érkezel, akkor is eltudsz helyezkedni gyári munkára, ott általában nagyon sok bevándorló dolgozik. Most a koronavírus idején persze sok gyár bezárt, de akik ott dolgoznak kapják a segélyt az államtól. A tapasztalatom szerint, ha kijössz ebbe az országba, akkor csak tőled függ mennyire messzire jutsz el. Alapvetően hátszelet kapsz az államtól, támogatnak. Remélem, a cikk hasznosnak bizonyul, azok számára, akik fontolgatják a kivándorlást!

Köszönöm Tamásnak, hogy rendelkezésre állt a cikk meg írásához!

A kivándorlás témában folymatosan tesszük fel a cikkeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük