Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Belgiumról röviden

Belgium directory rövid összefoglaja. Az ország Európa nyugati részén terül el az Északi tenger partjaként. Négy ország veszi körbe: Franciaország, Luxemburg, Németország és Hollandia. Területén három fő tájegység, a part menti síkság, központi fennsík és az Ardennek régió helyezkedik el. Nem kevesebb mint 33 990km2 -re terjed ki az állam területe. Legmagasabb pontja a Signal de Botrange a maga 694 méterével. Mérsékelt óceáni éghajlat van jelen sok csapadékkal. Az időjárás télen nyáron enyhe.

Története

Belgium történelme egészen az ókorig visszakereshető. A terület első lakosai a kelták voltak. Az ország mai nevét is az itt élő kelta törzsről kapta. A kelták után a rómaiak vették át a hatalmat a terület felett majd később a frankok. Későbbiekben a Lotaringiához tartozott, de a történelem folyamán kisebb részekre lett felosztva. Mint Belgium 1830-ban vívta ki függetlenségét. Az I. Világháborúban Németország megszállta az országot mert a belgák nem adtak engedélyt az átvonulásra Franciaország felé. Ugyanilyen könnyedséggel szállták meg szintén a németek a második világháborúban is. A háború végén a Marshall-terv által tudták kiheverni a károkat. Végül Európa egyik legfejlettebb állama lett.

Jelenkor

Politikai rendszere nem megszokott, úgynevezett aszimmetrikus szövetségi alkotmányos monarchia, ami 1993 óta áll fent. Az ország területi és nyelvi-kulturális alapon oszlik meg 3-3 részre. Mindegyik egységnek különálló kormányzása van és csak az országos kérdésekben van hatásköre a szövetségi kormánynak és parlamentnek. Az államfő szerepét egy egyenes ágon I. Lipóttól származó király vagy adott esetben királynő tölti be. Viszont a tényleges hatalom a tárcák és a miniszterelnök kezében van. Belgiumban három hivatalos nyelv van. Holland, francia és német. Utóbbi kettő területileg szabályozva van. Ez azért van igy mert Belgium kettős kulturális határ a latin és germán népek között. Ipara meglehetősen fejlett, gazdasága nyitott. Azon országok között volt Európában, ahol először zajlott le az ipari forradalom. Közlekedés és szállítás terén kiváló infrastruktúrát épített ki. Náluk található Európa második legnagyobb kikötője is Antwerpenben. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a belgiumi  információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Belgiumban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Belgium Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top