Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Ciprusról röviden

A sziget éghajlata főképp mediterrán és meleg száraz nyár jellemzi. A november és március közötti időszakban szokott leginkább csapadék esni. A tél enyhe és általában gyorsan csap át április környékén a nyárba. havazás inkább a hegyekben fordul elő a tengerparti részeken nem szokott fagy lenni. Nagyon sokszínű a terület a fa fajtákat számba véve. Mind a hegyekben mind az alacsonyabb területeken megfigyelhetők és emellett a szigetet nagyon sok virág is díszíti. Ciprus a madárvonulás egyik fő útvonalán fekszik, aminek következtében rengeteg madárfaj megfigyelhető a szigeten. A sziget egyik különlegessége az itt telelő flamingók. Érdekesség, hogy ez a madárfaj azért lesz rózsaszín színű mert rákfélékkel táplálkozik.Cyprus-Ciprus Directory.

Története

A középkorban a Bizánci birodalom részét képezte 800 évig. 1191-ben Richard angol király foglalta el a szigetet majd eladta azt Lusignan Guidónak, aki kialakította dinasztiáját és ezáltal létrejött a Ciprusi Királyság. Ez az állam folyamatosan hadban állt a muzulmánokkal, de végül nem ők, hanem a Velencei Köztársaság okozta a vesztét. Később viszont mégis az Oszmán Birodalom része lett egészen 300 évig. 1925-ben vált brit koronagyarmattá és végül 1960-ban pedig független lett. Szintén 1960-ban lett az ENSZ tagja. A görög és török ellentét miatt 1963-ban létrehozták az úgynevezett „Zöld Vonalat”, amelynek az volt a szerepe, hogy elválassza a görög illetve török lakta területeket egymástól. Viszont a fegyveres összetűzések miatt 1964-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsa Békefenttartók telepítését rendelte el. Későbbiekben ennek a határvonalnak több szakaszat megnyitották és azóta is több ezren léptek át.

Napjainkban

A Ciprusi Köztársaság 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz megosztott államként. 2008-tól az eurózóna tagja és jelenleg is euró a hivatalos fizetőeszköz. Államformája elnöki köztársaságként van meghatározva. Az államot egy öt évente megválasztott parlament irányítja. Két hivatalos nyelvel rendelkezik, a görög és a törökkel, de emellett széles körben elterjedt az angol is. Turizmusa igen fejlett. Évente kb. hárommillió fő látogatja a szigetet, ami háromszorosa a sziget lakosságának.Cyprus-Ciprus Directory. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a ciprusi  információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Cipruson működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Cyprus-Ciprus Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top