Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Csehországról röviden

Európa középső részén helyezkedik el az ország a maga 78 866km2 -én. Lakossága 10 millió felett jár, népsűrűsége 134fő/km2 . Éghajlata mérsékelt kontinentális, ami csapadékos telekkel, de meleg nyarakkal jár. Bányászati szempontból igen előnyös helyen fekszik. Az itt bányászott lítium például 3%-ban fedezi a globális igényt. Emellett mégy nagy mennyiségben bányásznak a területén grafitot és uránércet. Az ország legmagasabb pontja az Óriás-hegységben található és 1602 métert tesz ki.Czech Republic-Csehország Directory.

Története

Az első cseh állam a 9. században jött létre Prága környékén. 1212-ben I. Ottokár megszerezte az örökös királyi rangot. Uralkodása alatt az ország jókora fejlődésnek indult. Idővel I.Károly került hatalomra, aki megalapította 1348-ban Közép-Európa első egyetemét Prágában, illetve létrehozta a prágai érsekséget. Később az ország a Habsburg birodalom része lett egészen 1918-ig amikor is megalapították a független Csehszlovák Köztársaságot. Szlovákia végül különvált 1993-ban. Ekkor mindkét ország gazdasági reformokat vezetett be és végül Csehország komoly gazdasági fejlődésnek indult. Megfelelő politikával pedig sikerült elérni, hogy Prága egy sokat látogatott város legyen, Közép-Európa egyik legnagyobb pénzügyi központjaként. 1999-ben csatlakozott a NATO-hoz majd 2004-ben az Európai unióhoz. Az emberi fejlettségi szint az államban igen kiemelkedő. Európa 9. legbékésebb országának számít.

Politikája

Politikája az úgynevezett pluralista többpártrendszerű parlamentáris képviseleti demokrácia. A miniszterelnök áll a kormány élén, akit a köztársasági elnöknek van hatalma kinevezni. Köztársasági elnököt a nép választja meg akinek hatalma olyasmikre terjed ki még, mint például egy törvény visszaküldése a parlament elé vagy például egy speciális helyzetben feloszlathatja a parlamentet. Az állam népességének 63,7 százaléka cseh és emellett még élnek az országban morvák, szlovákok, lengyelek, németek, romák és kis részben sziléziaiak. Az emberek többsége vallását tekintve ateista vagy épp vallás nélküli. De fellelhetők római katolikusok, protestánsok, illetve más kisebb vallásokhoz tartozók is. Gazdaságilag fejlett ország és bevétele magasnak mondható.Czech Republic-Csehország Directory. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a csehországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Csehországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Czech Republic-Csehország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top