Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Dániáról röviden

Az ország a Jylland félszigeten fekszik és 443 sziget tartozik hozzá. A szigetekből csupán csak 76 lakott és legtöbbjük a Balti-tengeren található. Dánia partszakasza 8750 km-t tesz ki és ami érdekesség, hogy területén egy olyan pont sincs, aminek távolsága a tengertől mérve meghaladná az 52km-t. Területe a mérsékelt éghajlati övbe tartozik ami enyhe időjárással jár, vagyis télen nincs túl nagy hideg és nyáron sincs túl nagy meleg. Viszont erős széljárás jellemzi főleg a téli időkben. A nappalok hossza télen elég rövid nyáron viszont akár este tízig is fent járhat a nap.Denmark Dánia Directory.

Történelme

Történelme elég régre visszanyúlik. 1és 400 között érkeztek a területre a dánok elődei. A 700-as évek körüli időszakban alapították meg a legrégebbi dán várost. Az itt lakókat a svédekkel és a norvégokkal együtt viking néven ismerték. Ők Európa-szerte kereskedtek gyarmatosítottak és fosztogattak. Viking felfedezők találtak rá Izlandra és Grönlandra sőt még Amerika partjain is megvetették a lábukat. I. (Kékfogú) Harald volt az az elismert király, aki 965-ben egyesítette a dánokat és keresztény hitre térítette. 1536-ra érte el a reformáció és ennek eredményeképpen evangélikus ország lett. 1849-ben az európai forradalmi mozgalmak hatására Dánia alkotmányos monarchiává vált. A későbbiekben le kellett mondania Schleswig-Holsteinről a porosz-osztrák-dán háború miatt a poroszok javára. Viszont a veszteség miatt kialakított semlegességi politika miatt sikerült az első világháborúban semlegesnek maradniuk, sőt visszakapták az elcsatolt területet is. A második világháború alatt német megszállás alatt volt a terület. Államformája az 1849-ben meghatározott alkotmányos monarchia.

Napjainkban

Jelenlegi államfője II. Margit királynő. 1973-ban csatlakozott az Európai Unióhoz és emellett alapító tagja volt a NATO-nak és az ENSZ-nek. Lakossága hozzávetőlegesen 5,5 milliót tesz ki és magas százalékban dán etnikumú. Főképp saját dán nyelvüket beszélik, de emellett a német határ mentén ismerik a németet és sok dán ember jól beszéli az angolt is.Denmark Dánia Directory. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a dániai információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Dániában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Denmark Dánia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top