Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Észtországról röviden

Az ország a Balti-tenger keleti partján fekszik és az úgynevezett balti államok egyikét képezi. A tengeren kívül Oroszország és Lettország képezi a határait. Területe 15 megyére van felosztva. Felszíne kimondottan lapos legmagasabb pontja is csak a 318 méteres magasságot éri el. Hozzá tartozik 1520 kisebb sziget melyekből kettő a Hiiumaa és a Saaremaa zárja el a Rigai öblöt. Óceáni és kontinentális éghajlattal rendelkezik. Telei meglehetősen kemények, ami magában foglalja, hogy ebben az időszakban három hónapig a területet hó borítja. Érdekessége az országnak, hogy május és július között egy nap majdnem kitesz 19 órát. Ezt az időszakot fehér éjszakák időszakának nevezik.Estonia-Észtország Directory.

Történelme

Az ország a középkortól kezdve igazán háborús időszakokat élt át. Függetlenségüket a 20. században sikerült csak kivívni, de akkor is csak rövid időre mert szinte egy év sem telt bele és a Vörös Hadsereg meghódította az újdonsült országot. A második világháború alatt német megszállás alá is került, de később 1944-ben szovjet erők visszafoglalták Észtországot. Majdani függetlenségét a Szovjetunió meggyengülése tette lehetővé és még így is az utolsó orosz csapatok csak 1994-ben távoztak az országból. Államformája parlamentáris köztársaság. Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott. Népessége 1.3 millió körül mozog. Többségében észtek lakják, de nagy számban élnek itt oroszok is. Az állam észt nyelve az uráli nyelvcsaládon belül a finnugor ágba tartozik és a finn rokonnyelve. Vallását tekintve a középkorban katolikus volt közel négy évszázadon át, de a reformáció után a 16. századtól az ország evangélikus lett.

Gazdasága

Gazdasága leginkább finn, német és svéd befektetésekre épül. A külkereskedelem és tranzitkereskedelem kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen fontos kereskedelmi útvonalon fekszik Kelet és Nyugat között. A jó gazdaság mellett nem törpül el a gasztronómiája sem. A füstölt pisztráng például egy észt specialitás és emellett nemzeti eledelei közé tartozik például a véres hurka vagy épp a véres palacsinta. Két nagyon finom sörrel is rendelkezik melyek a Saremaa szigetről származnak.Estonia-Észtország Directory. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted az észtországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, az Észtországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Estonia-Észtország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top