Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Finnországról röviden

Az állam Európa északi részén terül el. Szárazföldi határait Svédország, Oroszország és Norvégia képezi. Ezeken kívül a Finn-öböl, a Botteni-öböl és a Balti-tenger határolja területét mely 338 145km2 -re terjed ki. Szárazföldi határai elérik a 2563 kilométer hosszúságot. Területének 10%-át víz borítja, ami 187 888 tó formájában nyilvánul meg. Hozzátartozik az országhoz 179 584 nyilvántartott sziget is. Domborzatát tekintve többnyire lapos síkság egy két dombbal fűszerezve. Legmagasabb pontja Haltitunturi a maga 1328 méteres magasságával. Termőföldjét tekintve nem a legkiemelkedőbb ország ugyanis ezek a földek csupán 7,4%-át teszik ki az országnak. Éghajlatát tekintve a mérsékelt övben található és igen hideg. Északon hótakaró fedi a tájat hat-hét hónapon keresztül. Ami igen érdekes az országban az az éjféli nap jelensége. Nyáron a nap 73 napon keresztül süt folyamatosan míg télen 51 napig nem kel fel az ország legészakibb pontján.Finland-Finnország Directory.

Történelme

Finnország közel 700 évig állt kapcsolatban a svéd királysággal. A 19. század elején I. Sándor elfoglalta az országot és egészen 1917 végéig Orosz Birodalmon belüli autonóm nagyhercegség volt. Ezalatt az időszak alatt a finn nyelv modernizálódott és elismert nemzeti nyelv lett. 1917 decemberében kiáltották ki függetlenségüket, ami után el kellett szenvedniük egy kisebb polgárháborút, ami a jövőbeni politikát sok évre körvonalazta. A második világháború következtében területeket vesztett és bár a társadalmi rendjében a nyugat mintát követte katonailag kiszolgáltatott lett a Szovjetuniónak egészen annak felbomlásáig. Az Európai unióhoz 1995-ben csatlakozott és 1999-ben áttért az euró használatára.

Napjainkban

Államformája parlamentáris köztársaság. Népessége ötmillió felett jár melynek nagy százaléka finn. Két hivatalos nyelve a finn és a finnországi svéd. Gazdaságát tekintve ipari országnak számít és szabadpiacú gazdasággal rendelkezik. Oktatási rendszere nagyon hatékonyan működik. Az országban szinte nem is található analfabéta ember. Mivel a gimnáziumokban kötelező az ének-zene oktatása így a gimnázium után sok fiatal kezd bele a zenélésbe.Finland-Finnország Directory. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a finnországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Finnországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Finland-Finnország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top