Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Görögországról röviden

Az állam a Balkán félsziget déli részén fekszik. Albánia, Észak-Macedonia, Törökország és Bulgária képezi határait a, mint egy 131 990km2 -es területű országnak. Szárazföldi határain kívül a Jón-tenger, Égei-tenger és a Földközi-tenger határolja. Szárazföldi parthossza eléri a 4000km-t. 1300 sziget tartozik hozzá, de ezekből csak 170 lakott. Területének kb. 30-32%-át erdők borítják. Emellett a világörökségi listán szerepel mind az Atheosz-hegy, illetve a Meteorák, amiknek a természeti értékeik is igen jelentősek. Éghajlatát tekintve mediterrán. A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé haladva fokozatosan csökken. Napfényben bővelkedik az ország ugyanis évi 2200-3100 órán át világítja be az állam területét. Eddigi legmagasabb csúcshőmérsékletet a területen Athénban mérték 1977-ben amikor 47,7 Celsius fokot mutatott a hőmérő.Greece-Görögország Directory.

Történelme

Az állam területén már a bronzkortól kezdődően meghatározó kultúrák alakultak ki. A gyümölcsöző birodalmat a későbbiekben Róma hódította meg. Miután a birodalom kettévált a Bizánci Császárság része lett egészen a 15. századig. A majdani oszmán birodalom ezt a területet is meghódította és uralta négy évszázadon keresztül. Végül egy kilenc évig tartó szabadságharccal sikerült kivívni az ország függetlenségét. 1924-től 1935-ig köztársaság volt az ország viszont 1936-tól katonai diktatúra volt egészen a német megszállásig. 1944-ben állt vissza a monarchia az államban. Mai államformája az úgynevezett parlamentáris köztársaság Az Európai Unió 1981-ben vette fel tagjai közé.

Napjainkban

Fővárosa a közismert Athén.  Népessége 10 millió fő felett jár. Etnikai megoszlását tekintve a görög nemzetiség aránya 90 % felett jár. A lakosok legtöbbje a görög-ortodox valláshoz tartozik. Piacgazdaságát tekintve az állam fejlettnek mondható. GDP értékének kétharmadát a szolgáltatások adják. Ennek is jelentős részét az idegenforgalom teszi ki. Évente kb. 12 millió azoknak a turistáknak a száma, akik ellátogatnak ide. A turisták zöme Európából érkezik ide főként a csodálatos tengerpart, a klíma és a szigetvilága miatt.Greece-Görögország Directory. Ha szeretne többet olvasni és megbízható forrásokból információkhoz jutni Görögországgal kapcsolatban akkor kérjük kövesse nyomon friss és naprakész cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a görögországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Görögországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Greece-Görögország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top