Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Írországról röviden

Ireland-Irország. Az állam területe Európa északnyugati részén terül el, mint egy 70 273km2 -en. Éghajlata az óceán közelsége miatt enyhe. Télen átlagos hőmérséklet +4,5 - +7 Celsius fok között alakul.  Domborzatát tekintve inkább csak a part menti szakaszokon találhatok dombok és hegyek. Legmagasabb pontja a Carrauntuohill-csúcs, ami 1041 méteres magassággal rendelkezik. A Shannon folyó, amely az ország leghosszabb folyója kettészeli a szigetet és több mint 300 km. hosszan folyik. Rendelkezik az ország nemzeti parkokkal ugyan de az UNESCO nem nyilvánított egyetlen tájat sem a világörökség részévé. Területén intenzív mezőgazdasági munka folyik, aminek sajnos az élővilágra nézve rossz hatása is van.

Történelme

Írország történelme az itt élt népek közös történelmének a része. A vaskorban a kelták vették uralmuk alá a szigetet, akik rengeteg törzsi királyságot hoztak létre. Az írek őseinek őket tekintjük. 1541-ben sikerült angol befolyás alá hajtani az itt megalakult keresztény királyságokat, de persze ez az itt lakóknak egyáltalán nem tetszett. A késő középkortól az ország történelme az angolokkal folytatott folytonos háborúkról és csatákról szól. Végül 1949-ben nyilvánítottak ki Észak-Írország kivételével az állam függetlenségét.

Gazdasága

Ireland-Irország. Gazdaságát tekintve egy nagyon fejlődő országnak számít. Fejlettsége megmutatkozik abban, hogy a munkanélküliség folyamatosan csökken és az életszínvonal is egyre csak jobb. Főbb iparágai közé tartozik a gyógyszeripar, számítógépipar és az élelmiszeripar. Emellett még olyan mezőgazdasági termékeket is termelnek a területen, mint például a burgonya vagy az árpa.  1973-ban csatlakozott az akkori Európai Gazdasági Közösséghez, ami a mai Európai Unió. Államformáját tekintve parlamentáris köztársaság. A legfőbb személy az államban a köztársasági elnök. Népessége közelít az ötmillióhoz. Két nyelvet beszélnek az országban, mégpedig az írt és az angolt. Az uralkodó vallás a területen a római katolikus, de emellett találhatunk kis számban olyan más vallásokat is mint például az anglikán vagy az ortodox. Ha szeretne naprakész cikkeket olvasni Írországgal kapcsolatosan kérjük kísérje figyelemmel cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted az írországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, az Írországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Ireland-Irország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 2 from 2 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top