Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Lettországról röviden

Latvia-Lettország. Az ország területének nagy részét erdő borítja és jelentős számban tarkítják folyók és tavak. Összterülete 64 589 km2 -t tesz ki. Leghosszabb folyója a Daugava melynek lettországi hossza 352 km. Éghajlatát tekintve mérsékelt, illetve óceáni. A nyarak hűvösek a telek pedig enyhék és csapadékosak. Területén több nemzeti park is található. Az UNESCO Riga óvárosát és a Struve földmérő vonal Lettországban fennmaradt emlékeit a világörökség részeként tartja nyilván.

Története

A mai Lettország területe Livónia néven volt ismert sokáig. A 18.-19. században Oroszország birtokolta az országot és a környező területeket. Végül az I. Világháború után 1918-ban kikiáltotta a függetlenségét az ország, viszont ez nem tartott sokáig ugyanis a Szovjetunió ravaszul hatalma alá kerítette a területet.  Ez a II. Világháború időszakát kivéve nagyon sokáig így maradt. 1991-ben kiáltották ki függetlenségüket és azóta folyamatosan javítják a kapcsolataikat a nyugati államokkal. 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz és az Európai Unióhoz is. 2007-ben szerződést írtak az orosz-lett határról és így lezárult az 1991 óta folyó vita.

Napjainkban

Latvia-Lettország. Lakossága kicsivel kétmillió felett jár ehhez mérten népsűrűsége se nagy mindössze 35,5 fő/km2. A lakosságnak csupán 60% lett nemzetiségű. Jelentős részt tesznek ki az orosz nemzetiségű emberek, akiknek a jólétét a szomszédos Oroszország figyelemmel is kíséri. Az államon belül szinte mindenki keresztény. Három nagyobb vallás van az országban mégpedig a katolikus, az evangélikus és az orosz ortodox egyház. Gazdasági szerepe elhelyezkedése miatt fontos. Az állam fontos kereskedelmi útvonalak kereszteződésénél helyezkedik el és emiatt egy úgynevezett hídként szolgál Nyugat-Európa és Oroszország között. Emellett nagyon hosszú 2298 km. -es vasútvonallal rendelkezik, ami szintén a kereskedelmet mozdítja elő. Az országban nagyon elterjedt ételkészítési mód a füstölés. Nemzeti ételei közé tartozik többek között a füstölt hering és a füstölt orsóhal. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a Lettországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Lettországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Latvia-Lettország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top