Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Litvániáról röviden

Lithuania-Litvánia. Az állam a Balti-alföld déli részén helyezkedik el és területének jelentős részét hullámos alföld teszi ki. Legmagasabb pontja csupán 292 méter. A terület jelentős részét mocsarak, tavak és erdőségek képzik. Partvonala 100 km-re terjed ki viszont ebből kevesebb mint a felének van közvetlen kijárata a Balti-tengerre. Éghajlata a nedves kontinentális és az óceáni között változik. Nyarai és telei mérsékeltek, csapadékosak. Az éves átlaghőmérséklet 6 Celsius fok és emellé évente 900 mm. csapadék esik. A csapadék a partvidéken jellemzőbb míg az állam keleti része érzékelhetően szárazabb. Fő folyóján a Nemunas-on nemzetközi forgalom zajlik Fehéroroszország felé. Három nemzeti parkkal rendelkezik. Az erdőkben rókát, vaddisznót és szarvast vadásznak.

Történelme

Legeslegelőször 1009-ben jelent meg írásban az ország neve. A keresztes hadjárat idején sikeresen megvédték függetlenségüket és csak a 14. század elején vették fel a kereszténységet. A 15.századra Európa legnagyobb területű államává váltak. Lengyelországgal 1569-ben államszövetséget alkotott, ami egészen 1795-ig tartott, amikor is felosztották a két országot és a litván földek Oroszországhoz kerültek. Végül 1918-ban miután az Orosz Birodalom megbukott az ország kikiáltotta függetlenségét viszont nemsokáig volt független ugyanis a II. Világháborúban a Szovjetunió részévé vált, mint tagköztársaság. Függetlenségét csak 1991-ben a Szovjetunió felbomlása után tudta visszanyerni, de még így is 1993-ig jelentős számú szovjet csapatok maradtak az országban.

Napjainkban

Lithuania-Litvánia. Ahhoz, hogy belépjenek az EU-ba és a NATO-ba teljesíteni kellett az országnak a felvételi követelményeket és ez évekbe tellett. Végül 2004-ben tagja lett mind a NATO-nak mind az Európai Uniónak. Litvániában az államfő a köztársasági elnök. A parlament 141, négy évre megválasztott tagból épül fel. Az ország tíz megyére van felosztva melyek élén a kormányzó áll. Litvánia népessége kicsivel kevesebb mint 3 millió. Lakosságának 82%-a litván, akik a litván nyelvet beszélik. Kisebbségként jelen vannak még az országban lengyelek és oroszok is. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a Litvániáról információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Litvániában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Lithuania-Litvánia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top