Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Máltáról röviden

Málta hivatalos néven Máltai Köztársaság egy dél-európai szigetország, amely a Földközi-tenger szigetcsoportjából áll. A település 80 km (50 mérföld) dél-Olaszországtól, 284 km keletre Tunézia, és a 333 km északra Líbia. A körülbelül 515000 lakossággal 316 négyzetkilométer területen Málta a világ tizedik legkisebb országa a terület tekintetében és a negyedik legsűrűbben lakott szuverén ország. Fővárosa Valletta, amely terület szerint az Európai Unió legkisebb nemzeti fővárosa 0,8 km 2-en (0,31 négyzetméter). A hivatalos és a nemzeti nyelv a máltai, amely a Szicília Emirátus idején kifejlesztett szicíliai arabból származik, míg az angol a második hivatalos nyelv. Olasz és szicíliai Korábban hivatalos és kulturális nyelvként szolgált a szigeten évszázadok óta is, az olasz nyelv Máltán 1934-ig volt hivatalos nyelv, és a jelenlegi máltai lakosság többsége legalább olaszul beszélget.

Története

Máltán körülbelül 5900 éve laknak emberek. Elhelyezkedése a Földközi-tenger közepén történelmileg nagy stratégiai jelentőséget tulajdonított haditengerészeti bázisnak, a hatalmak sora vitatta és irányította a szigeteket, beleértve a föníciaiakat és a karthágóiakat, a rómaiakat, a görögöket, az arabokat, normannok, Szent János lovagjai, franciák és britek. Ezen idegen hatások többsége valamilyen nyomot hagyott az ország ősi kultúrájába. Málta 1813-ban brit kolóniává vált, amely hajók útállomásaként szolgált, és a brit mediterrán flotta központja volt. A tengely hatalmait a II. Világháború alatt ostromolták és fontos szövetséges bázis volt az észak-afrikai és a mediterrán térség műveleteihez. A brit parlament 1964-ben elfogadta a Máltai Függetlenségről szóló törvényt, Málta függetlenségét adva az Egyesült Királyságtól, mint Málta államát, II. Erzsébet királynő államfőként és királynőként. Az ország 1974-ben köztársasággá vált. Tagállama volt a Nemzetközösségnek és az Egyesült Nemzetek Szervezetének a függetlenség óta, és 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz; 2008-ban vált az euróövezet monetáris uniójának részévé.

Népesség

Máltán már a korai kereszténység ideje óta vannak keresztények, bár túlnyomórészt muszlim volt, míg arab uralom alatt álltak, és tolerálták a keresztényeket. A normann kormányzók kiutasították az összes muzulmánt, akik nem konvertáltak, és a vezetők kiutasították a meg nem változtatott zsidókat. Manapság a katolicizmus az állami vallás, de Málta alkotmánya garantálja a lelkiismeret és a vallásos imádat szabadságát. Málta turisztikai célpont meleg éghajlattal, számos rekreációs területtel, valamint építészeti és történelmi emlékművekkel, köztük három UNESCO Világörökség részeként. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a máltai információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Máltán működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Málta Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top