Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Hollandiáról röviden

Netherlands-Hollandia. Európa északnyugati részén, az Északi-tenger partjánál található. Az európai részen kívül a Karib-tengeren található három speciális sziget, amelyeket Hollandia karibi térségnek is neveznek. Az Európai Hollandiát délről Belgium, a keleti határ mentén Németország, nyugatról és északról pedig a tenger határolja. A holland főváros Amszterdami, a kormány székhelye Hága. Hollandia népessége 17.424.978 és 41 543 km² területe nagy, 416 lakos / km² népsűrűséggel rendelkezik, így Hollandia a világ tizenhatodik legsűrűbben lakott országa és Európa ötödik legsűrűbben lakott országa.  Kivéve Monaco, Vatikán és San Marino város államait. Hollandia Málta után a legrégebben lakott ország Európában. A területe több mint 19% -a vízből áll, a föld nagy része és a lakosság tengerszint alatt él. A földet gátak és vízművek rendszere védi a víztől. Az ország adminisztratív módon tizenkét tartományra oszlik.

Története

Netherlands-Hollandia a nyolcvanéves háborúban (1568-1648) vált függetlenné, amelyben a közös Észak- és Dél-Hollandia megfordult a spanyol uralom ellen. 1579-ben az Észak-Hollandia létrehozta az Utrecht Unióját, új politikai egység létrehozásával. Az 1581-ban az unió régiói kijelentették a hét Holland Köztársaság függetlenségét. Nemzetközileg elismerték 1609-től a tizenkét éves fegyverszünet elején, és Münsteri béke után (1648) Spanyolország is. A francia időszakban (1795-1813) Hollandia nemzetállammá fejlődött, kezdetben Hollandia Egyesült Királyságaként 1815-ben, de 1830-ban ismét szétesett a belga forradalom során. A dekolonizáció a 20. századi holland kolóniákban ért véget.

Gazdasága

2009-ben Hollandia volt az egyik legfejlettebb ország, mint a világ hetedik legnagyobb gazdasága az egy főre jutó GDP alapján. A negyedik helyet szerezte meg az emberi fejlődés indexében 2013-ban. A holland gazdaság támaszkodik elsősorban egy nagyon fejlett mezőgazdasági és kertészeti ágazatban, a szolgáltatási szektor és a nemzetközi kereskedelem, különösen a tranzit áruk tekintetében. Mivel az alkotmányos reform 1848 Hollandia volt a parlamentáris demokrácia mellett egy alkotmányos monarchia, a forma kormány, amely hatalom megoszlik a király, a miniszterek, köztük a miniszterelnök és a két kamara a parlamentben. Hollandia volt az Európai Unió, a G-10, a NATO, a Kereskedelmi Világszervezet és az OECD egyik alapítója. Alkotja a Benelux államokat Belgiummal és Luxemburggal. A hágai fontos nemzetközi szerepet játszik a jogi területen, mint négy nemzetközi bíróság és az Europol helyszíne. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a hollandiai információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Hollandiában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Netherlands-Hollandia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top