Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Norvégiáról röviden

Norway-Norvégia hivatalosan a Norvég Királyság, Észak-Európában egy skandináv ország, amelynek szárazföldi területe az ország nyugati és legészakibb része. Skandináv-félsziget; Norvégia szárazföldje és a távoli Jan Mayen-sziget, valamint a Svalbard- szigetek. A subantarctic Bouvet-sziget a Norvég Királyság függő területe. Norvégia igényt tart fenn Maud királynő földterületének és I. Péter szigetének az Antarktiszi területeire is. Norvégia teljes területe 385 207 négyzetkilométer, és népessége 5 312 300 (2018. augusztus szerint). Az országnak hosszú keleti határa van Svédországgal (1,619 km). Norvégia északkeletre Finnország és Oroszország, a dél felé pedig a Skagerrak szoros, a másik oldalán Dánia határos. Norvégia kiterjedt tengerparttal rendelkezik, szemben az Atlanti-óceán északi részével és a Barents-tengerrel. A tengeri befolyás a norvég éghajlatot is enyhíti az enyhe síkvidéki hőmérsékletekkel a tengerparton, míg a belső tér, bár hidegebb, ugyanakkor sokkal enyhébb, mint a világ többi része az ilyen északi szélességű területeken. Az északi sarkvidéki éjszaka folyamán a fagy feletti hőmérsékletek is gyakoriak a tengerparton. A tengeri hatás nagy esőzéseket és havazást eredményez az ország egyes területein.

Története

Harald, a Glücksburgi Ház jelenlegi norvég királya. Erna Solberg miniszterelnök 2013 óta, amikor Jens Stoltenberg helyébe lépett. Ennek egységes szuverén állam egy alkotmányos monarchia, Norvégia osztja államhatalom közötti parlament, a kormány és a legfelsőbb bíróság, ahogy azt az 1814-es alkotmány kimondja. A királyságot 872-ben hozták létre sok apró királyság egyesülésével, és folyamatosan létezik 1148 éve. 1537 és 1814 között Norvégia a Dán – Norvég Királyság része volt, 1814 és 1905 között pedig személyi unióban állt a Svéd Királysággal. Az első világháború alatt Norvégia semleges volt. Norvégia semleges maradt 1940 áprilisáig, amikor az országot a második világháború végéig Németország megszállta és elfoglalta.

Napjainkban

Norway-Norvégia mind adminisztratív, mind politikai alrendszerrel rendelkezik két szinten: megyék és önkormányzatok. A Saame népnek bizonyos mértékű önrendelkezése és befolyása van a hagyományos területekre a Saame Parlament és a Finnmark törvény révén. Norvégia szoros kapcsolatokat tart fenn mind az Európai Unióval, mind az Egyesült Államokkal. Norvégia az Egyesült Nemzetek Szervezetének, a NATO, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás, az Európa Tanács, az Antarktiszi Szerződés és az Északi Tanács; az Európai Gazdasági Térség, a WTO és az OECD tagja; és a schengeni térség egy része. Ezen felül a norvég nyelvek kölcsönösen érthetőek a dán és a svéd nyelven. Norvégia fenntartja az északi jóléti modellt, egyetemes egészségügyi ellátással és átfogó társadalombiztosítási rendszerrel, és értékei az egalitárius eszmékben gyökereznek. A norvég állam jelentős tulajdonosi pozíciókkal rendelkezik a kulcsfontosságú ipari ágazatokban, kiterjedt kőolaj-, földgáz-, ásványi anyagok, fűrészáru, tenger gyümölcsei és édesvíz-készleteivel. A kőolajipar adja az ország bruttó hazai termékének (GDP) mintegy negyedét. Egy főre jutó alapon, Norvégia a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz szállítója a Közel-Keleten kívül.

Gazdaság

Norway-Norvégia a világon az egy főre jutó jövedelem a negyedik legmagasabb a Világbank és az IMF listáin. A CIA egy főre eső GDP-jének listáján (2015. évi becslés), amely autonóm területeket és régiókat tartalmaz, Norvégia a tizenegyedik helyen szerepel. Itt van a világ legnagyobb szuverén befektetési alapja, amelynek értéke 1 trillió dollár. Norvégia rendelkezik a legmagasabb emberi fejlődési index rangsorral a világon 2009 óta, ezt a pozíciót korábban 2001 és 2006 között is betöltötték; szintén a legmagasabb az egyenlőtlenségekhez igazított rangsor szerint 2018-ban. Norvégia az első helyet foglalja el a 2017. évi világszerte a boldogságról szóló jelentésben, és jelenleg az OECD jobb életmód-indexe, a társadalmi integritás és a demokrácia indexe között helyezkedik el. Norvégiában a világ egyik legalacsonyabb a bűncselekmények száma. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a norvégiai  információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Norvégiában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Norway-Norvégia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top