Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Lengyelországról röviden

Poland-Lengyelország hivatalosan a Lengyel Köztársaság Közép-Európában található ország. 16 közigazgatási területre oszlik, amelyek területe 312 696 négyzetkilométer, és nagyrészt mérsékelt évszakos éghajlattal rendelkezik. Közel 38,5 millió ember lakosságával Lengyelország az ötödik legnépesebb az Európai Unió tagállama közül. Lengyelország fővárosa és egyben legnagyobb metropolisza Varsó. További nagyvárosok közé tartozik Krakkó, Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk és Szczecin. Lengyelország határai a Balti-tenger, Litvánia, északon Oroszország Kalinyingrádi területe, keletre Fehéroroszország és Ukrajna, délen Szlovákia és a Cseh Köztársaság, nyugaton pedig Németország.

Története

Több ezer évvel korábban rendkívül sokrétűvé vált ez a terület, különféle kultúrákkal és törzsekkel megtelepedve ezen a hatalmas Közép-Európai Alföldön. Később a nyugati lengyelek uralkodtak a régióban, és Lengyelország nevet adták neki. A lengyel államiság létrejötte 966-ra vezethető vissza, amikor a mai Lengyelország területeivel együtt élő birodalom pogány uralkodója magáévá tette a kereszténységet és áttért a katolicizmusra. A Lengyel Királyság 1025-ben alakult, majd 1569-ben bebetonozta a régóta fennálló politikai társulást és Litvánia aláírásával a lublini unió. Ez az unió a lengyel – litván nemzetközösséget hozta létre, amely a 16. és 17. századi Európa egyik legnagyobb (több mint 1 000 000 négyzetkilométer) és legnépesebb nemzete, egyedülállóan liberális politikai rendszerrel, amely elfogadta Európa első írásbeli nemzeti alkotmányát, az Alkotmányt. 1791. május 3-án.

A XX. században

Később több területi konfliktusok sorozata után az új, többnemzetiségű Poland-Lengyelország visszaállította pozícióját az európai politika kulcsszereplőjeként. 1939 szeptemberében a második világháború azzal indult, hogy Németország megszállta Lengyelországot, majd a szovjetek a Molotov – Ribbentrop paktumnak megfelelően Lengyelországot támadtak meg. Körülbelül hatmillió lengyel állampolgár, köztük hárommillió lengyel zsidók, elpusztultak a háború során. Mivel tagja a keleti blokk, a Lengyel Népköztársaság kikiáltották haladéktalanul volt vezetője írta alá a Varsói Szerződés közepette a globális hidegháború feszültségeket. Az nyomán a 1989 események, nevezetesen a megjelenése és járulékok a Szolidaritás mozgalom, a kommunista kormány volt oldjuk és Lengyelországban újra ki magát, mint egy elnöki demokratikus köztársaság.

Gazdasága

Poland-Lengyelország fejlett piaccal rendelkezik bír Közép-Európában, a legnagyobb tőzsdével a kelet-közép-európai övezetben. Ez a hatodik legnagyobb gazdasága az Európai Unió által a nominális GDP és az ötödik legnagyobb a GDP. Ez a világ egyik legdinamikusabb gazdasága, ezzel egyidejűleg nagyon magas rangot ért el az emberi fejlődés indexében. Lengyelország fejlett ország, magas jövedelmű gazdaságot tart fenn. Valamint a nagyon magas életszínvonal, életminőség, biztonság, oktatás és gazdasági szabadság. A fejlett oktatási rendszer mellett az állam ingyenes egyetemi oktatást, szociális biztonságot és egyetemes egészségügyi rendszert is biztosít. Az országnak 16 UNESCO Világörökség része van, amelyek közül 15 kulturális.  Lengyelország a schengeni térség, az Egyesült Nemzetek Szervezete, a NATO, az OECD, a Három Tengeri Kezdeményezés, a Visegrádi Csoport tagja. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a lengyelországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Lengyelországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Poland-Lengyelország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top