Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Portugáliáról röviden

Portugal-Portugália hivatalosan a Portugál Köztársaság és az Ibériai-félszigeten található, Délnyugat-Európában. Ez a szárazföldi Európa legnyugatibb szuverén állama, amelyet nyugatról és délről az Atlanti-óceán, északon és keleten pedig Spanyolország határol. Területénaz Azori-szigetek és Madeira atlanti szigetcsoportjai is vannak, amelyek mindkét autonóm régió saját regionális kormányzattal rendelkeznek. A hivatalos és a nemzeti nyelv a portugál.

Történelme

Portugália az Ibériai-félsziget legrégebbi nemzetállama és Európa egyik legrégebbi területe, területét az őskor óta folyamatosan lakták. A kelta népek által lakott, majd a föníciaiak - karthágóiak, aztán ókori görögök és a rómaiak által elfoglalt volt. Ezt követte a vizigót germán népek inváziója. Az Ibériai-félsziget muzulmán hódítása után területének nagy része muzulmán lett.

Az új világ küszöbén

A 15. és a 16. században Portugália létrehozta az első globális tengeri és kereskedelmi birodalmat, amely a világ egyik legnagyobb gazdasági, politikai és katonai hatalmává vált. Ebben az időszakban, emelkedett ki, mint tengeri hatalom portugál felfedezők úttörők voltak a tenger feltárásában. Nevezetesen a királyi védnökség alatt olyan neves utakon, mint vitorlás hajóval a Jóreménység fog megkerülésével (1488), a Vasco da Gama felfedezi a tengeri utat Indiába (1497–98) és az amerikai felfedezések. Ezen idő alatt Portugália monopolizálta a fűszerkereskedelmet. Az olyan események azonban, mint az 1755-ös lisszaboni földrengés, az ország megszállása a napóleoni háborúk idején és Brazília függetlensége (1822), nagymértékben kitörölték Portugália korábbi gazdagságát.

Napjainkban

Miután az 1910-es forradalom felszámolta a monarchiát, létrejött a demokratikus, de instabil Első Portugál Köztársaság, amelyet később az Estado Novo tekintélyelvű rendszer váltott fel. A szegfűforradalom (1974) után helyreállt a demokrácia, amely befejezte a portugál gyarmati háborút. Röviddel ezután szinte minden tengerentúli területének visszaadta a függetlenséget. Az utolsó átadás Makaó volt (1999), így ez tekinthető az egyik leghosszabb életű gyarmattartásnak.

Gazdasága

Portugal-Portugália mély kulturális, építészeti és nyelvi befolyást hagyott szerte a világon, mintegy 250 millió portugálul beszélő és sok portugál székhelyű örökségével. Ez egy fejlett ország egy fejlett gazdaság és a magas életszínvonalat. Ezenkívül magas rangú az erkölcsi szabadság (2.), a békesség (3.), a demokrácia (7.), [20] sajtószabadság (10.), stabilitás (15.), társadalmi haladás rangsorában. (18.) És a jólét tekintetében (26.). Az Egyesült Nemzetek Szervezetének és az Európai Uniónak tagja, Portugália a NATO, az euróövezet, az OECD és a Portugál Nyelvű Országok Közösségének egyik alapító tagja. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a portugáliai információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Portugáliában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Portugal-Portugália Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top