Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Romániáról röviden

Romania-Románia egy olyan ország, amely Kelet- és Délkelet-Európa kereszteződésénél található. Délen Bulgáriával, északon Ukrajnával szárazföldi határos, Nyugaton Magyarország, Délnyugatban Szerbia és Keleten Moldova, és egy nagy rész a Fekete-tenger felé. Ez egy túlnyomórészt mérsékelt - kontinentális éghajlat. Románia 238 397 négyzetkilométer összterülettel rendelkezik a tizenkettedik legnagyobb ország Európában és az Európai Unió hetedik legnépesebb tagállama, körülbelül 20 millió lakosa van. Fővárosa és legnagyobb városa Bukarest. További nagyobb városok: Kolozsvár, Temesvár, Iași, Konstanca, Craiova, Brassó és Galați. A Duna, Európa második leghosszabb folyója, a német Fekete-erdőből indul és délkeleti irányba folyik tovább 2857 km hosszan, igy tíz ország után érkezik meg a romániai Duna-deltához. A Kárpát-hegység, amely északról délnyugatra keresztezi Romániát, magában foglalja a Moldoveanu csúcsot, 2.544 m tengerszint feletti magasságban.

Történelme

Modern Románia 1859-ben alakult meg egy perszonálunió részeként a dunai fejedelemségek a moldvai és havasalföldi területek révén. Az új állam, amelyet 1866 óta hivatalosan Romániának hívnak, 1877-ben függetlenséget nyert az Oszmán Birodalomtól. Az I. világháború kitörését követően, miután 1914-ben kinyilvánította semlegességét, Románia 1916-tól kezdődően a szövetséges hatalmak oldalán harcolt. Ezután Bukovina, Besszarábia, Erdély, valamint Bánát, Crișana egyes részei, és Máramaros a Románia szuverén királyságának részévé vált. 1940 júniusában és augusztusában, a Molotov – Ribbentrop-paktum és a második bécsi díj eredményeként Romániát arra kényszerítették, hogy Bessábiát és Észak-Bukovinát átadja a Szovjetuniónak, és Észak-Erdélyt Magyarországnak. 1940 novemberében Románia aláírta a háromoldalú egyezményt, és következésképpen 1941 júniusában belépett a II. Világháborúba a tengely oldalán, a Szovjetunió ellen harcolt 1944 augusztusáig, amikor csatlakozott a Szövetségesekhez. És visszaszerezte Észak-Erdélyt. A háborút követően, a Vörös Hadsereg erőinek megszállása alatt Románia szocialista köztársasággá és a Varsói Szerződés tagjává vált. Miután a 1989-es forradalom volt, Románia elindult a demokrácia és a piacgazdaság irányába.

Jelene

Romania-Románia 52. a rangsorban a Human Development Index felmérése alapján.  A nominális GDP alapján a világ 62. legnagyobb gazdasága van, az éves gazdasági növekedési ráta 2020-tól 3,5%. A 2000-es évek elején tapasztalt gyors gazdasági növekedést követően Romániának túlnyomórészt a szolgáltatásokra épülő gazdasága van, és gépek és villamos energia termelője és nettó exportőre, olyan társaságokkal, mint az Automobile Dacia és az OMV Petrom. 1955 óta tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének, a NATO része 2004 óta, és 2007 óta az Európai Unió része. A lakosság döntő többsége románnak és keleti ortodox kereszténynek vallja magát. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a romániai  információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Romániában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Romania-Románia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top