Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Szlovákiáról röviden

Szlovákia, hivatalosan a Szlovák Köztársaság egy tengerparttal nem rendelkező ország a Közép-Európában. Lengyelország az északi, Ukrajna a keleti, Magyarország déli, Ausztria délnyugati, és Csehország a nyugati szomszéd. Szlovákia területe mintegy 49 000 négyzetkilométer és többnyire hegyvidéki. A népesség meghaladja az 5,4 milliót, és főleg szlovákokból áll. A főváros és a legnagyobb város Pozsony, a második legnagyobb város a Kassa. A hivatalos nyelv a szlovák.Slovakia-Szlovákia.

Történelme

A szlávok az 5. és 6. században érkeztek a mai Szlovákia területére. A 7. században jelentős szerepet játszottak a Szamoi Birodalom létrehozásában, és a 9. században megalapították a Nyitra Hercegséget, amelyet később a Morvaországi Hercegség meghódított, hogy megalapítsa a Nagy Morvaországot. A 10. században, a Nagy-Morva felbomlása után, a terület integrálódott a Magyar Fejedelemségbe.  1241-ben a terület elpusztult a mongolok inváziója közben. A térség nagyrészt IV. Bélának köszönhetően regenerálódott, aki szintén letelepített németeket, akik a térségben fontos etnikai csoporttá váltak, különösen a mai Közép- és Kelet-Szlovákia részein. Az I. világháború és az Osztrák-Magyar Birodalom feloszlása ​​után a Csehszlovák Nemzeti Tanács létrehozta Csehországot. Külön Szlovák Köztársaság (1939-1945) idején létezett a második világháború idején. A II. Világháború végén Csehszlovákia helyreállt független országként. Az 1948-as puccs után Csehszlovákia totalitárius egypártos szocialista állammá vált a kommunista adminisztráció alatt. Amelynek az ideje alatt az ország a szovjet vezetésű keleti blokk része lett. A csehszlovákiai kommunizmus liberalizálására tett kísérletek a prágai tavasszal csúcsosodtak le, amelyet a Varsói Egyezmény 1968 augusztusában megtámadott csehszlovákiai invázió zárta. 1989-ben a bársonyos forradalombékésen befejezte a kommunista uralmat Csehszlovákiában. Szlovákia 1993. január 1-jén független állammá vált Csehszlovákia békés felbomlása után, amelyet néha bársonyos válásnak is hívnak.

Gazdasága

Szlovákia fejlett ország. Az ország fenntartja a piacgazdaság és az átfogó társadalombiztosítási rendszer kombinációját. Szlovákia polgárai számára egyetemes egészségügyi ellátást nyújtanak, illetve ingyenes oktatást. Az ország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, és 2009. január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. Szlovákia a schengeni térség, a NATO, az Egyesült Nemzetek Szervezete, az OECD, a WTO, a CERN, a EBESZ, az Európa Tanács és a Visegrád Csoport tagja. Az euróövezet részeként a szlovák törvényes fizetőeszköz az euró, amely a világ második legkeresettebb valutája.Slovakia-Szlovákia. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a szlovákiai információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Szlovákiában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Slovakia-Szlovákia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top