Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Szlovéniáról röviden

Szlovénia hivatalosan a Szlovén Köztársaság, egy ország, amely Európában található a fő európai kulturális és kereskedelmi útvonalak mentén. Nyugatra Olaszország, északról Ausztria, északkeletre Magyarország, délkeletre Horvátország, és délnyugatra az Adriai-tenger határos. Szlovénia területe 20 271 négyzetkilométer, és 2,095 millió lakosa van. A volt Jugoszlávia utódállamai közül, Szlovénia jelenleg parlamenti köztársaság, valamint az Európai Unió, az Egyesült Nemzetek Szervezete és a NATO tagállama. A fővárosa és a legnagyobb városa Ljubljana. Szlovénia főként hegyvidéki tereppel, és főleg kontinentális éghajlattal rendelkezik, kivéve a szlovén tengerparti vidéket, amelynek szubmediterrán éghajlata van.Slovenia-Szlovénia.

Történelme

Szlovénia történelmileg a szláv, germán és román nyelv és kultúra kereszteződése volt. Az etnikai szlovénok a népesség több mint 80% -át képviselik. A szlovén déli szláv nyelv az ország egész területén a hivatalos nyelv. Szlovénia nagymértékben szekularizált ország, de a katolicizmus és a lutheranizmus jelentősen befolyásolta kultúráját és identitását. A gazdaság Szlovénia kicsi, nyitott és exportorientált, és ezért erősen befolyásolja exportáló partnereinek gazdaságai körülményei. Különösen igaz ez Szlovénia legnagyobb kereskedelmi partnerével, Németországgal. Mint a fejlett világ legtöbbjeit, Szlovéniát súlyosan sújtotta az euróövezeti válság, amely 2009-ben kezdődött, de 2014-ben kezdett felépülni. Az ország fő gazdasági hajtóereje a szolgáltatóipar, amelyet a feldolgozóipar követ és építőipar. Történelmileg, Szlovénia területe részét képezte számos különböző korábbi államnak, mint például: a Római Birodalom, Bizánci Birodalom, Karoling Birodalom, a Szent Római Birodalom, a Magyar Királyság, a Velencei Köztársaság, az illír tartományok az első francia birodalom, az Osztrák Birodalom és az Osztrák-Magyar Birodalom. 1918 októberében a szlovénok először önrendelkezést gyakoroltak a szlovénok, horvátok és szerbek államának társalapításával. 1918 decemberében igy beolvadt a Szerb Királysághoz a Szerb, Horvát és Szlovén Királyság.

Napjainkban

A második világháború alatt, Németország, Olaszország és Magyarország elfoglalta és annektálta a mai Szlovéniát alkotó területeket, egy apró területet átadva Horvátország a náci bábállamnak. 1945-ben Szlovénia a Jugoszlávia Szövetségi Népi Köztársaság alapító tagjává vált. 1963-ban Jugoszlávia Szocialista Szövetségi Köztársaságának nevezték el. A II. Világháború utáni első években ezt az államot kezdetben a keleti blokkhoz társították, de az 1948 -os Tito-sztálini szétválás miatt soha nem jegyezte a Varsói paktum. 1991 júniusában, a többpártos képviseleti demokrácia bevezetése után Szlovénia lett az első köztársaság, Jugoszlávia szétválásából. 2004-ben belépett a NATO-ba és az Európai Unióba; 2007-ben lett az első korábban kommunista ország, amely csatlakozott az euróövezethez.  2010-ben csatlakozott az OECD-hez, a magas jövedelmű fejlett országok globális szövetségéhez. Szlovénia fejlett ország, magas jövedelmű gazdasággal és nagyon magas humán fejlettségi mutatóval.Slovenia-Szlovénia. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a szlovéniai  információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Szlovéniában működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Slovenia-Szlovénia Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top