Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Svédországról röviden

Sweden-Svédország. Hivatalosan a Svéd Királyság, egy skandináv országban az Észak-Európában. határos Norvégia a nyugati és északi, Finnország a keleti, és csatlakozik Dánia délnyugaton egy híd-alagút az egész Öresund-szoros. Svédország a 450 295 négyzetkilométeren észak-európai legnagyobb ország, az Európai Unió harmadik legnagyobb országa és területét tekintve Európa ötödik legnagyobb országa. A főváros Stockholm. Svédország lakossága 10,3 millió, ebből 2,6 millió külföldi háttérrel rendelkezik. Sweden-Svédország a földrajzi területének köszönhetően jelentős különbségek vannak az éghajlati viszonyokban. Annak ellenére, hogy magasan északon van, Svédországban gyakran meleg kontinentális nyarak vannak, amelyek az Észak-atlanti, a Balti-tenger és a hatalmas eurázsiai orosz földterület között helyezkednek el. Az általános éghajlat és a környezet délen és északon jelentősen különbözik egymástól. Igy Svédország nagy részén megbízhatóan hideg és havas tél van. Dél - Svédország túlnyomórészt mezőgazdasági, míg az északi rész erősen erdős és magában foglalja a Skandináv hegyeket.Sweden-Svédország.

Történelme

Germán népek lakták Svédországot a történelem előtti időkben, majd megjelentek a svédek. A 12. század elején kialakult egy független svéd állam. A fekete halál a 14. század közepén a skandináv lakosság kb. egyharmadát ölte meg. Majd a Hanza-liga veszélyeztette Skandinávia kultúráját, pénzügyeit és nyelveit. Ez vezetett a skandináv Kalmar unió megalakulásához 1397-ben. amelyet Svédország elhagyott 1523-ban. Amikor Svédország bekapcsolódott a harmincéves háborúba a reformisták oldalán, területének kiterjesztése megkezdődött, majd végül létrejött a Svéd Birodalom. Ez a 18. század elejéig Európa egyik legnagyobb hatalmává vált. Svédoroszágon kívüli területének nagy részét fokozatosan elvesztette a 18. és a 19. században. Finnország és Oroszország közötti háború volt 1809-ben az utolsó olyan háború, amelyben Svédország közvetlenül részt vett. Svédország azóta békében tartja a semlegességét a külpolitikában. Svédország 2014-ben ünnepelte a 200 éves békét. Svédország mind a világháborúban, mind a hidegháborúban formálisan semleges volt, bár az ország 2009 óta nyíltan a NATO- val való együttműködés felé halad.

Napjainkban

Svédország alkotmányos monarchiát és parlamenti demokráciát, jogalkotói hatalmát a 349 tagú egykamarás Riksdag birtokolja. Ez egy egységes állam, jelenleg 21 megyére és 290 településre osztva. Svédország fenntart egy olyan skandináv szociális jóléti rendszert, amely polgárai számára egyetemes egészségügyi ellátást és felsőfokú oktatást biztosít. Az egy főre jutó jövedelem a világ tizenegyedik legmagasabb. Az életminőség, az egészség, az oktatás és az emberek védelme szempontjából rendkívül magas a polgári szabadságjogok, a gazdasági versenyképesség. Továbbá a jövedelmi egyenlőség, a nemek közötti egyenlőség, jólét és az emberi fejlődés tekintetében. Svédország 1995. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, de elutasította a NATO-tagságot, valamint az eurózóna tagságát népszavazást követően. Tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének, az Északi Tanácsnak, az Európa Tanácsnak, a Világkereskedelmi Szervezetnek és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek.Sweden-Svédország. Az Euinfoportal.eu oldalon folyamatosan nyomon követheted a svédországi információkat, kereskedelmi lehetőségeket vagy éppen munka ajánlatokat. Emellett, ha szeretnéd, a Svédországban működő céged, vállalkozásod megbízható helyen hirdetni, akkor kérjük regisztrálj oldalunkra, hogy biztosan elérjed a célközönségedet. De ha szeretnél magyarul beszélő szakembert találni ott, ahol élsz akkor jó helyen jársz. Ezért, ha szeretnél többet megtudni az adott országról és naprakész információkból tájékozódni, akkor kérjük kövesd nyomon cikkeinket. Jó böngészést kíván az Euinfoportal csapata! Sweden-Svédország Directory vagy Yellowpages, ahol megtalálod, amit keresel!

Showing 1 from 1 Items

Count:
Sort by:
Order:
Top