header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Melyik az 5 legnépszerűbb macskafajta Európában?

Melyik az 5 legnépszerűbb macskafajta Európában?

Melyik az 5 legnépszerűbb macskafajta Európában?

A világon több házikedvenc macska van mint bármilyen más háziállat! Igen, még a kutyáknál is! Gondoltad volna?A macskák kicsik (vagy legalábbis nem nagyobbak mint egy kisebb méretű kutya), könnyen gondozhatók, nem kell sétáltatni vinni és rengeteg szeretetet adnak. Akinek volt már cicája, az tudja: rengeteg örömet lehet bennük lelni. És a népi hiedelmekkel ellentétben taníthatóak is! Egy szóval: szeretni való szőrgombócok!

Legnépszerűbb macskafajta Európában a cikkben olvasható.

Egyesületek

Három fő szövetség ismeri el a fajtatiszta macskákat. Ezek: a Macskatenyésztők Egyesülete (CFA), a Nemzetközi Macskaegyesület (TICA) és a Fédération Internationale Féline (FIFe). A CFA 44 fajtát elismer, a TICA 58, a FIFe 43 és a FIFe 43. Kisebb szövetségek is léteznek, mint például a Dél- afrikai Macska tanács.

Ezek az egyesületek vizsgálják meg az egyes tenyésztőket, fajtákat, vérvonalakat rengeteg féle szempont alapján. Ha ide bekerül egy macska fajta, akkor az fajtatiszának van nyilvánítva és elismerik a versenyeken is, és mindenhol a világon, Európában is.

Ezen egyesületek elismerései alapján nézzük meg az 5 legkedveltebb macska fajtát!

Fajták

Sziámi

A 19. század óta népszerű macskafajta Thaiföldről származik (korábban Siam néven ismert). A sziámikat sok más fajta keresztezéséhez is felhasználták, pl. a keleti rövidszőrűhöz, a szfinxihez és a himalájai fajtákhoz. A sziámi macskáknak megkülönböztető jelölése van, úgynevezett „pontok”,(point) amelyek az arcon, a füleken, a lábakon és a farkon elszíneződési területek, ezek a színek néhány héttel születésük után elkezdenek látszódni, kialakulni és 2-3 éves korukig folyamatosan alakulnak. Kétféle sziámi macska is létezik, az egyik “alma” alakú fejjel és pufók testtel, a másik nagyobb és fejesebb, de karcsú testtel rendelkezik, szemük mandulavágású.

A rendkívül társaságkedvelő és kedves sziámi talán a “legbeszédesebb” macskafajta a világon – folyamatosan próbál a gazdáival és a külvilággal kommunikálni. Szinte mindenhová követi a gazdáját és igazi “ölcica”. Rövid szőrű macska fajta, bundáját könnyű ápolni.

Színeik:elefántcsontszínű, fahéj árnyalatú, kékesfehér, de akár csokoládészínű is lehet.

A sziámi macskán jól láthatóak “pontok”

Az ikrekből az egyik

Sziámi macska

Perzsa

Az egyik legrégebbi és egyben legnépszerűbb macskafajta a világon .A perzsa macska első dokumentált őseit 1620 körül importálták Iránból (nyugaton történelmileg Perzsia néven ismerték) Olaszországba.

Egyes fajta leírások alapján az orr nem lehet kijjebb mint a szem, ha profilban nézzük. Ez az egyik leglátványosabb ismerető jelük: a lapos arc. Sajnos ez számos egészségügyi kockázatot rejt magában. Hosszú szőrű fajtáról van szó, akinek a szőre mindennapos ápolást igényel.Nyugodt természetűek, de sokuk igen öntörvényű is.

Színeik: széles a skála, rengeteg féle színűt lehet találni, fehértől kezdve, fekete, kék, csokoládébarna, vörös színűn át, a krémszínű, ezüst és lila színekig.

A lapos arcú perzsa macska

A kis bunda csomó

Perzsa macska

Maine Coon

A Maine Coon egy nagyon intelligens fajta, amely odáig van a gazdájáért viszont nem követel magának folyamatos figyelmet és időt. Inkább csak csendben követi az embert mindenhová. A Maine Coon az Egyesült Államok Maine tagállamának nemzeti macskája. Innen ered a neve is.

A legnagyobb méretű házimacska a világon. Elérhetik akár a 10-12 kg-ot is! Ez már komoly méret! Ehhez társul még a hosszú szőre, ami igencsak sok ápolást igényel.Jellegzetessége még a füle hegyén levő szőrpamacsok. Bundája fényes, selymes, vízálló– nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem.Ha valakinek ilyen macskája van otthon, az érti igazán ezt. De minden törődést meg érdemel mert cserébe lesz egy kis kutya méretű, szelíd és kedves házicicánk!

Színeik: a klasszikus színezés a barna cirmos, de bármilyen színűek lehetnek.

A Maine coon akár 10-12 kg is lehet!

Szürke macska az eget nézi

Maine coon macska

Ragdoll

A Ragdoll macskák nevét az engedelmes temperamentumuk alapján kapjták meg. Amikor az ember kézbe veszi őket, elernyednek mint egy rongybaba. Nagyon hasonlítanak a sziámi macskákra, színűkben főleg. De fő megkülönböztető jegyük a gyönyörű kék szem. És a hosszú szőr. Izmos testfelépítésű, nagy, robosztus méretű macska. Felnőtt korban elérik az akár 8-10 kg-ot is!

Kutya természetűek, jobban mint egy átlag macska, mindenhová követik a gazdájukat, nem szeretnek egyedül lenni, kedvelik a gyerekeket és hihetetlenül hűségesek! Ezek mellett nagyon intelligensek , és taníthatóak, Hollywoodban ezért előszeretettel alkalmazzák ezt a fajtát szereplésre!

Színeik: hasonlóan a sziámi macskákhoz, lehetnek kék, fókaszínű, csokoládészínű, vörös, lila és krémszínűek is

A puha bundájú Ragdoll

Ragdoll macska

Ragdoll macska

Bengáli

A bengáli macskák vad kinézetű macskák. A mintáik miatt úgy néznek ki mint akik a dzsungelbe tartoznak. Az egzotikus kinézetük miatt kedvelik sokan. De a mai bengálik ereikben brit, abesszin és sziámi vér is van keresztezve.

Sok test mozgást igényelnek. Barátságosak,de nem tipikusan “ölmacska”. Néha akaratosak, önfejűek. Testük izmos, bundájuk sűrű, rövid, nagyon puha és prémszerű. Ezért szőrét könnyű tisztán tartani. A leggyakoribb a pöttyös bundájú de sok féle mintájú létezik. Ahhoz viszont hogy fajtatiszta legyen, alapfeltétel a pöttyös vagy márványmintájú bunda. Pórázhoz különösen jól szoktatható, így ha ez valakinek szempont, jó választás lehet.

Színeik: “rozettás”, fehér, fekete, szépia, és az eredeti barna alapszínű

A vad kinézetű Bengáli macska

Macska a kölykével

Bengali macska

Szerethető társ

Ha jól utána nézel a fajtáknak, és figyelembe vesszed a saját és egyes fajták igényeit, akkor igazi szerethető, és hosszútávú társakra találhatsz  ezekben a szőrgombócokban!

Ez volt a legnépszerűbb macskafajta Európában felsorolása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük