header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Menni vagy maradni? Avagy letelepedni Angliába 2.rész

Menni vagy  maradni? Avagy letelepedni Angliába 2.rész

Menni vagy maradni? Avagy letelepedni Angliába 2. rész

A cikk második része az angliai letelepedés legfontosabb lépéseiről beszél.

Szerző: A következő kérdésem az lenne, hogy mivel más kultúra, más szokások, más törvények szerint kell élned, mennyire volt ez könnyű vagy nehéz beilleszkedni ebbe az új társadalomba, vagy elfogadni ezt az új helyzetet, és mennyire érzed magad már otthon Angliában?

Ádám: Igazság szerint én az első 3-5 év után már úgy tekintettem Angliára, mint az otthonomra, több okból is: egyrészt, sok minden van itt úgy, ahogy nekem szimpatikus, például az, hogy a rendszer működőképes. Nyilván vannak dolgok, amikkel nem értek egyet, de az ember nem azért jön ide, hogy megváltoztasson dolgokat, hanem hogy megpróbáljon beilleszkedni, ha már otthagyja a barátait, szeretteit, mondjuk egy jobb élet reményében. Persze ehhez is a nyelvtudás az alap, mert ha valaki nem tud vagy nem akar mondjuk angolul kommunikálni, nem is fogják elfogadni a helyiek, de nem is fogja megismerni a kultúrájukat, szokásaikat, törvényeiket. Sok angol nyavalyog, hogy kijönnek a külföldiek, elveszik a munkájukat, de legtöbb külföldi, aki kijön, olyan munkát csinál, amit az angol nem akar, vagy nem tud. És a helyiek többsége tudja ezt nagyon jól, ezért úgymond toleránsak, tehát értékelik a külföldieket, akik kijönnek, és azért jönnek ki, mert dolgozni akarnak. Emiatt aztán nem olyan nehéz beilleszkedni, vagy hamar otthon érezni magát az embernek.

Szerző: Jól gondolom, hogy éppen ezért, ha valaki mondjuk nagyon érti a dolgát, a szakmáját, akkor annak ellenére, hogy bevándorló, elérhet magasabb pozíciót a szakterületén?

Ádám: Annak ellenére, hogy az angolok nem szeretnek lejjebb menni, nem lehetetlen, hogy valaki feljebb jusson, mivel Angliában elsősorban a tudás az, ami nagyon értékes.

Az ügyintézés menete

Szerző: Milyen hivatalokat kell felkeresni, kérvényeket beadni, ha valaki le akar telepedni, vagy egyáltalán munkát vállalni?

Ádám: Az NIN (National Insurance Number – biztosítási szám) alapkövetelmény ahhoz, hogy valaki legális munkát találjon.

Szerző: Ha valaki most akar kimenni, és munkát találni, ő hogy kaphat ilyen számot, vagy hol tudja elintézni?

Ádám: Jelenleg csak akkor igényelhet valaki biztosítási számot, ha vízummal lépett be az Egyesült Királyságba, Angliában, Skóciában, vagy Walesben tartózkodik, és jogosult az Egyesült Királyságban dolgozni. Kérni kell egy jelentkezési lapot az alábbi telefonszámok valamelyikén:

0800 141 2075   vagy   0800 141 2438 (ez egy textphone szám, vagyis egy telefon hallássérültek számára, amelynek van egy kis képernyője, amelyen szöveges üzenetet lehet fogadni, és egy billentyűzet, amelyen a kimenő üzenetet egy másik szövetes telefonra lehet gépelni). Ezek a számok hétfőtől péntekig 8.00 és 18.00 óra között elérhetők. Aztán a kitöltött űrlapot vissza kell küldeni a személyazonosságot és a munkavégzésre való jogosultságot igazoló dokumentummal együtt. A jelentkezési laphoz mellékelt levél elmondja, hogy mely dokumentumok használhatók, és a cím is abban található, ahová kell küldeni a kérelmet.

Nyelvtudás

Szerző: Akkor ez nem is olyan körülményes. Oké, kint vagy, van munka, de szerettél volna tartósan kint maradni. Ehhez kellett valamilyen hivatalos eljárás, mondjuk egy tartózkodási engedély, amit hosszabb távra megkaphattál?

Ádám: Akkor még semmi ilyen követelmény nem volt, elég volt, hogy az ember kijött és dolgozott.

Szerző: Értem, tehát maga a legális munkád volt a tartózkodási engedély, magyarul dolgoztál azért, hogy kint lehess, és így a beszélgetésünk alapján ez neked igen jól sikerült. De most hogy látod, mi az, amivel feltétlenül tisztában kell lennie azoknak, akik külföldön kívánnak letelepedni? Amit feltétlenül tudniuk kell?

Ádám: Angol nyelv, ez a legfontosabb, a másik, amiről már beszéltünk, hogy senki ne gondolja, hogy itt minden az ölébe fog hullani. Itt is meg kell dolgozni a pénzért! Ugyanúgy ki kell fizetni a lakbért, a számlákat, ami sokkal többe kerül, mint otthon, nyilván attól függően, hogy hol él az ember.

Szerző: Alapvetően te, hogy látod, hogy egyébként a jövedelem és a létfenntartás mennyire van egyensúlyban?

Ádám: El kell mondanom, hogy azért most már ez is sokkal nehezebb, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Sokat romlott a helyzet, már nem olyan jó, mint korábban volt. Egy példa: vannak, akik mondjuk pizzafutárkodnak, farmshopokban dolgoznak, megkeresnek 2000 fontot egy hónapban, de 6 napot dolgoznak egy héten, napi 10-12 órában. Nyilván a munkamániásoknak ez nem probléma. Aki azért van kint, hogy gyorsan sok pénz csináljon, annak szintén nem probléma, viszont aki azért jön ki, hogy itt éljen, annak azért már egy kicsit más a helyzet. Én is csináltam ezt, hajtottam, güriztem, élveztem a munkámat stb., de eljutottam arra a szintre, hogy az élet nem csak munkából áll. De hogy egy bizonyos életszínvonalat tudj tartani, félretenni, esetleg nyaralni, ahhoz minimum 2000 fontot meg kell keresned havonta, de ezt úgy értem, hogy heti 40 órás munkával, és a 2000 az tisztán, tehát adó után zsebbe. Persze az alatt is meg lehet csinálni, de akkor sok túlórával.

Lakhatás

Szerző: Akkor mondjuk, ha valaki szeretné gyorsan megalapozni azt, hogy le tudjon telepedni, saját lakást vagy házat vegyen, vagy bármit – nem tudom, ez egyébként mennyire jellemző ott, hogy legyen saját lakás, vagy inkább még mindig gyakoribb az albérlet, vagy bérelt lakás?

Ádám: Azt mondanám, hogy ez még mindig így megy, tehát sokan albérletben laknak, de azért, mert nehéz összeszedni azt a minimum összeget, amit le kell tenni ahhoz, hogy az ember felkerüljön az ingatlanlétrára, ami még rosszabbá vált az elmúlt 10-12 év alatt, mert az ingatlanárak elég brutálisan felmentek, főleg itt délen. Tehát minél északabbra megy valaki, annál nagyobb házat kap ugyanazért a pénzért, vagy kisebbet olcsóbban. Persze arra is fel kell készülni, hogy szükség van még pluszban kb. 4-5000 fontra a legális dolgok intézéséhez, a papírmunkához (átírási költség stb.).

Szerző: Értem. És Angliában kell vagyonszerzési illetéket fizetni, vagy ez bele van kalkulálva a papírmunkába, vagy az egyéb költségbe, amivel jár?

Ádám: Itt nincs ilyen, hogy vagyonszerzési illeték, viszont az ügyvédi költség, ami tartalmazza az egyéb költségeket, az elég magas, úgyhogy itt sem olyan egyszerű ingatlant venni. Egyrészt baromi drága, tehát kell hozzá összeg, másrészt bizonyítanod kell, hogy fogod tudni fizetni a hitelt, ami egyébként teljesen jogos.

Hitelképesség

Szerző: Gondolom, kell egy jövedelem igazolás arról, hogy van rendszeres fix jövedelem. Mennyi időt néznek? Féléves jövedelmet, vagy mennyi munkaidőt kell igazolni?

Ádám: Ezzel a bróker foglalkozik, nála kell bizonyítani, hogy valaki hitelképes. Aszt hiszem, nekünk 3 évre visszamenőleg minden papírt elő kellett ásni.

Szerző: Akkor ez egy szigorú feltétele annak, hogy valaki lakást tudjon venni: biztosan kell tudni fizetni. Azért a bankok nem úgy működnek, hogy vagy tudod fizetni, vagy nem, legfeljebb visszaveszik a házat, mert nyilván nem ez a cél.

Ádám: Ez pontosan így van, ezért most már sokkal könnyebb albérletet találni, ráadásul a törvény is változott ez ügyben. Ugyanis ez úgy nézett ki, hogy ingatlanközvetítőtől függően gyakorlatilag azt csináltak, amit akartak, elkérhettek 2-3 havi kauciót egyben, hihetetlen összegeket, ilyen 1500-2000 fontokat le kellett tenni ahhoz, hogy albérletbe tudjon menni az ember, legalábbis közvetítőn keresztül. Nyilván lehet keresni privátban is, ahol nem kérnek ilyen összegeket, viszont ott nincs is garancia semmire. Tehát egy privát tulaj bármikor elküldhet, eladhatja a lakást a fejed felől. Persze őket is kötik a törvények, mégis egyszerűbben el tudják mismásolni a dolgokat. Teszem azt lerobban a mosógép, ha normális a főbérlő, akkor el fogja intézni neked, de ha nem, akkor nem foglalkozik vele, mivel nem létszükséglet ahhoz, hogy ott lakjon az ember, el tudsz menni mosodába is éppen.

Szerző: Akkor ezek szerint az albérleti törvényeket valamelyest szigorították, mondhatjuk így?

Ádám: Pontosan, tehát az ingatlanközvetítők most már nem tudnak olyan szinten visszaélni a dolgokkal, mint ahogy ezt tették sokáig.

Jogorvoslat

Szerző: Van-e valamilyen lehetőség, ahová fordulhat valaki, akár bevándorló is mondjuk bármilyen jogsértés esetén?

Ádám: Igen, jó is, hogy kérdezed, tehát ha valakinek bármilyen problémája van, akár a rendszerrel, a támogatással, az állammal kapcsolatban, jogi problémák, egyebek, ha nem tudja az ember, hogy mit csináljon, mindig ide kell menni: CAB (Citysen Advice Buro). Telefonon, e-mailben elmondja az ember, hogy mi a baja, ők nagyon szívesen segíteni fognak ingyen és bérmentve, mivel ez a dolguk, és el fogják mondani, hogy mit és hogy kell csinálni legálisan, törvényszerűen, és meg fognak oldódni az embernek a problémái. Mi is voltunk már nálunk, nekünk is voltak problémáink, meg is oldódtak.

Szerző: Azért ezt megnyugtató tudni, hogy az ember nincs magára hagyva, ha kikerül idegen honba, és valamilyen problémával vagy jogsértéssel találja magát szembe.

Végezetül arra lennék még kíváncsi, hogy ami miatt igazából külföldre mentél, azt sikerült-e elérned, megvalósítanod a célt, a vágyat vagy bármit, ami miatt úgy döntöttél, hogy Angliában folytatod az életed?

Ádám: Én úgy mondanám, hogy igen. Nekünk összejött a dolog, de keményen megdolgoztunk mi is azért, amink van, nem mondhatom, hogy bármi is elénk lett téve, vagy a szánkba lett adva. Kijöttünk, güriztünk, és sikerült előre lépnünk. Most már elmondhatom, hogy mindkettőnknek jó munkahelye van, jó cégeknél dolgozunk, jó állásunk van, jó pénzt keresünk, van hol laknunk, van autónk, nem is egy, van egy kis félretett pénzünk, el tudunk menni nyaralni minden évben, sőt, olyan helyekre is el tudunk jutni, ahová lehetetlen lett volna, ha nem jövünk ki. Összegzésképpen elmondhatom, hogy annak ellenére, hogy a törvények jelentősen meg fognak változni 2021. januártól°, még mindig érdemes szerencsét próbálni akár itt Angliában.

Szerző: Ádám, köszönöm az interjút.

Addig is angliai letelepedés egy fontos kérdés lesz azoknak akik még ebben az évben szeretnének lépni.

° A 2021 januárjától életbe lépő vonatozó törvényekről a 3. részben írunk.

-bh-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük