header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Mítoszok és igazságok – ezért olyan drága ország Svájc

Mítoszok és igazságok – ezért olyan drága ország Svájc

Mítoszok és igazságok – ezért olyan drága ország Svájc

Drága Svájc. Azt talán mindenki tudja, hogy Svájc a világ egyik legdrágább országa. Azok között, akik nincsenek tisztában a svájci sajátosságokkal, nagyon sok elmélet kering arról, hogy miért is ekkora a különbség Európa többi országa és Svájc között, valószínűleg azonban a legtöbben tévednek. Az alábbiak például nincsenek a valódi okok között.

A mítoszok

  1. mítosz: az élelmiszerbolti árak azért ilyen magasak, hogy megfeleljenek a magas fizetéseknek

Bár valóban jobban megfizetik az élelmiszerbolti alkalmazottakat, mint sok európai országban. Ez mégsem azt vonja maga után, hogy az élelmiszerárakat meg kell emelni – arányaiban ugyanis még mindig elmaradnak a svájciak a szomszédos országoktól. Ha a staff árát nézzük az élelmiszerárakhoz viszonyítva, a svájci alkalmazottak még mindig 4 százalékkal olcsóbbak, mint ugyanebben a szektorban Németországban, és 27 százalékkal gazdaságosabbak, mint Olaszországban. Franciaországban és Ausztriában mindössze 9 százalékkal kedvezőbb a foglalkoztatás és az élelmiszerárak aránya a szupermarketeknél. Arról nem is beszélve, hogy a svájci munkaerő jellemzően sokkal produktívabb is, mint az európai átlag.

  1. mítosz: a magas importvámok miatt olyan drága minden

Bár néhány termék tényleg erősen vámköteles, a legtöbb egyáltalán nem az, így ez az állítás sem állja meg a helyét. Még a vámköteles termékeknél is általában alacsonyabbak ezek az összegek, ha az Európai Unióból szállítják be őket. A svájci hústermékek például jellemzően drágák. Mégis, a fagyasztott bárányhús például az EU-ból nem vámköteles, a drága tengeri herkentyűk egy sor országból szintén nem azok. Ezzel szemben a marha még az EU-ból is magas adókötelezettséggel érkezhet csak be az országba, a tejszín és a vaj szintén. Ez azért van így, mert a svájci termelőket nagyon komoly szabályozások védik a külföldi versenytársakkal szemben.

  1. mítosz: a svájci magas disztribúciós költségek nyomják fel az árakat

Ez egész egyszerűen azért nem így van, mert kutatások szerint a svájci disztribúciós költségek nagyjából 2 százalékkal magasabbak csak, mint az európai átlag. Ami, ha figyelembe vesszük, hogy a munkaerő általában arányaiban olcsóbb is, tényleg elenyésző különbség.

De akkor miért ilyen drága Svájc?

Mivel az általános forgalmi adó sem kifejezetten magas, nagyon nehéz meghatározni, hogy miért lett Svájc ennyire drága ország az Európai Unión belül egyedülálló módon. Egy része ennek a drágulásnak, ahogyan korábban említettük, a helyi termelők védelmére jött létre, ezért olyan drága a tejtermékek importja például. De ez csak egy aspektusa a dolognak.

Egy lehetséges elmélet még az, hogy korábban a Svájcba behozott termékek nagy részét a helyi piacra kellett szabni, meg kellett változtatni, ami értelemszerűen többletköltséggel járt. Ezen először 1990-ben, majd 2010-ben enyhített a svájci kormány, de ez sem hozta meg az árcsökkenést, amit vártak tőle.

Egy ismert oka az árkülönbségeknek az, hogy földrajzi szempontból különböző árképzés jelentkezik az országban. Amikor a terméktulajdonosok a svájci kereskedőknek magasabb nagykereskedelmi árakat számolnak fel, mint azt más országokban teszik. Így lehet az, hogy ugyanazon termékek egy másik országban sokkal olcsóbbak, mint Svájcban.

Svájci hegyek tehenekkel

Svájci hegyek tehenekkel

Ugyanígy előfordulhat, hogy a svájci árak a svájci emberek magasabb vásárlóerejéhez igazodnak.

Összefoglalva

A magasabb svájci árak jórészt a versenytársak hiányából, az egyoldalú kereskedelmi megállapodásokból, valamint a főleg mezőgazdasági termékekre vonatkozó plusz importadókból adódnak. Ezt a rendszert nagyon nehéz megbontani. Így valószínűleg Svájc még jó ideig ilyen drága marad – főleg azért is, mert a svájci bérek megengedik, hogy az országban magasabb legyen a vásárlóerő, mint Európa legtöbb részén.

További svájci cikkek.

A cikk forrása:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük