header-image
Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Skye a csoda sziget-Látogasd meg!

Skye a csoda sziget-Látogasd meg!

Skye a csoda sziget-Látogasd meg!

Skye sziget.Miért érdemes oda látogatni? Miért éri meg több órát autóban ülni és oda utazni? Mit tud nyújtani ez a sziget? Ebben a cikkben erre fogok választ adni.

De először is, nézzük meg hogy pontosan hol található ez a sziget. Skócia észak-nyugati csücskén helyezkedik el, a Hebridák egyik tagjaként. 1600 km hosszú partvonalú, 8000 lakosú szigetről van szó.

A szigetnek a neve az ősi sky-a szóból alakult ki, mely annyit jelent “felhő sziget”. A viking korabeli elnevezés azért ragadt rá a helyre, mert egyik legimpozánsabb hegycsúcsa, a Cuillin Hills nagyon sokszor sűrű ködfelhőkbe burkolózik. Ez a föld  a skót szigetek második legnagyobb földdarabja, területén bársonyos legelők, csipkézett hegyek, csillogó vizű tavak és magasan az égbe emelkedő sziklaperemek váltják egymást.

Egyetlen nagyobb városa Portree, ami igen sok turistát vonz, mert kitűnően megfigyelhető az Északi sark fény. Sziget partvonala rendkívül tagolt, ezért igen változatos helyről van szó. Egymást váltják a hegycsúcsok, meredek völgyek, mocsár vidékek…Sok helyen, a szigeten érezhető “a világ széle” hangulat. Bárhol bukkanhatunk kisebb nagyobb vízesésekre, zöld, mohás vége láthatatlan rétekre, tavakra, patakokra. Igazán gyönyörű látvány. Ez az igazi skót felföld.

Igen ez a Skye-a csoda sziget.

Skye sziget a filmezés egyik helyszíne

Aki arra adja a fejét, hogy ilyen messzire ellátogasson, sok olyan helyet csodálhat meg, amik akár ismerősek is lehetnek, mert a szigete több Hollywood-i filmnek is helyszínt adott. Ilyen például rögtön a sziget első részén, az Eilean Donan Castle. Itt forgatták bizonyos részeit a Hegylakó-nak és a Világ nem elég című Bond-filmet is, de látható az Elizabeth-Aranykor c. filmben is.

2015-ben pedig a Macbeth c. filmet is itt forgatták. A film kulisszáit a Quiraing és az Old Man of Storr sziklás tájai adták.

A gyönyörűbbnél gyönyörűbb tájak igazán varázslatosak. A magas hegyek hatalmas puha paplanra hasonlítanak, és nagyon aprónak érezi magát az ember. A távolságok is szinte felfoghatatlanok. Amiről azt hiszi az ember, hogy közel van és néhány perc alatt oda lehet érni, kiderül, hogy jó pár kilométerről van szó.

Mindenhol spontán, az egész sziget területén, felbukkanhatnak kóborló bárányok, anélkül, hogy lakott területről lenne szó. De ez érthető is, hisz a turizmuson kívül ez az egyik legfőbb megélhetési forrás. Bármelyik boltba betér a turista, mindenhol kapni jó minőségű gyapjú termékeket- amúgy ez jellemző Skócia egyéb részein is nem csak ezen a  szigetén.

Skye-sziget Skóciában

Skye-sziget Skóciában

Nézni a zöld füves mohás végeláthatatlan tájat mesés érzés és ennél már csak az jobb, amikor ki ül a fáradt utazó Duntulm Castle romjainál a sziklák szélére és csak nézi az igazán kék hullámokat. Van benne valami megfoghatatlanul gyönyörű… ami miatt minden nap visszavágyik oda az ember. Ez Isle of Skye.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöltük